вторник, 1 януари 2013 г.

Есента на странника

..... Ето го най-после и този ден - деня на заминаването !

На пръв поглед всичко е съвсем обикновено : хората бързат за работа, пазаруват, уговарят си срещи за вечерта.

Как странно и непривично му звучат днес разговорите на "щастливците" и "улегналите" ! Докато вървеше бавно към гарата, до него стигна следната реплика :

- Историята се отлага. Двуцевката е болен ....

"Историята се отлага ! - усмихнато съобрази странника, сякаш е направил откритието на века. - Значи те продължават да учат ( за да сполучат ) , да се вълнуват от уроци и изпити ... И всички тези занимания им се виждат безкрайно умни и сериозни, направо съдбоносни за животеца им... "

Най-показателни са уличните реклами. Наивни, цветни и кресливи, те ви приканват било да си купите най-новия модел мобилен телефон, било да гледате нов филм ( най-често безвкусни екшъни ) .... А най-фрапиращата реклама , която му хвана погледа, гласеше : " Изненадайте любимия човек с нов промоционален кредит от ... "

В какъв контраст с това са последвалите гледки, които странника видя ...

Изоставена от всички жена-скелет с 3 деца, най-голямото от които сигурно няма и седем години, протяга изтънялата си ръка, за да предложи на минувачите пакетче със семки... На няколко крачки от нея семейство недъгави държат в ръцете си икони и чашки за милостиня. По-нататък са се скупчили група невръстни братчета и броят стотинки с надеждата да им стигнат за хляб.

"Това е невероятно ! - каза си странника. - Нима всички не виждат какво става ? Нима не им трепва от тези страшни и изкуствено създадени контрасти между страдалци и облагодетелствани ? Или наистина са безвъзвратно оглупяли, оглушали и онемели под постоянното влияние на зомби-интелекта ?"

Гарата слага край на това раздвоение , тук всички са просто преминаващи транзит. И все пак раздялата с цивилизацията нямаше да бъде истинска за странника, ако не му бе поднесено още едно, последно изживяване. Носейки се с ескалатора, той бе застигнат от група футболни запалянковци, които го заприказваха - искаше им се да узнаят мнението на страничен човек.

- Какво мислите , ще победят ли днес наш'те ?

- Разбира се ! - отвърна странника и се усмихна скрито, защото преди няколко дни бе прочел за една жертва на футболен спор. Това бе станало в Южна Америка, когато прогнозата на един фен предизвикала такова силно възмущение, че той самият не дочакал да узнае дали е прав - бил намушкан с нож...

... Най-после стигна коловоза, от който заминаваше неговия влак. Пътници почти липсваха, това направление не се радваше на голям поток ... Странникът доволно се настани в едно празно купе. След малко композицията потегли. Някъде по другите перони махаха с ръце за поздрав. После влака бавно излезе от гарата...



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.